Založ si blog

Adventný kalendár 2020 – Zabíjačka

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát…

Najkrajšie a najzaujímavejšie príbehy sú tie, ktoré píše sám život. Niekedy sú veselé a pri ich rozprávaní nám tečú občas slzy od smiechu, no niekedy sú aj kruté a veľmi smutné. Dnešný príbeh patrí medzi tie veselšie a je spojený s adventným obdobím.
Vždy pred Vianocami alebo po sviatkoch v období fašiangov sa u nás konávali zabíjačky. Niekedy, keď sme chovali aj tri prasiatka, bývali dve. Jedna v decembri pred sviatkami a druhá začiatkom februára. Zabíjačka patrila medzi tie veselšie udalosti a mnohokrát prinášala veľa úsmevných príbehov. Aj tento sa odohral v čase zabíjačky, lepšie povedané, začal sa v piatok pred ňou.
Bolo 6. decembra a v kalendári Mikuláša. Čas Mikulášskych večierkov, punčov a rozdávania darčekov. U nás v dome vrcholila príprava na zabíjačku a dom sa postupne plnil príbuznými. Zabíjačka bola obdobím, kde sme sa stretávali celá rodina. A tak nečudo, že z päťčlennej rodiny sa zrazu stala rodina tridsaťčlenná. Prípravy na zabíjačku boli v plnom prúde: cibuľa, cesnak načistené, ryža na hurky prebratá, kotlíky a vercajch nachystané. Pagáče a štrúdle upečené. Chlapi už čo to popili, deti sa vrátili od Mikuláša a hrali sa v detskej izbe. Bola ich celá kopa. Ženy brúsili jazyky, len mládež akosi nemala miesto a bola nespokojná. V dedine sa konala mikulášska zábava a mladých to veľmi lákalo ísť sa zabaviť. Veď prečo nie, ak sa vrátia do polnoci, ešte si aj pospia a všetci budú spokojní. A tak rodičia súhlasili. Mladí sa pobrali zabávať a starí aj tak spomínali a tešili sa, že sa konečne po dlhom čase porozprávajú. Deti pospali, pomaly aj dospelí by sa uložili spať, len mládež sa zo zábavy nevracala. Už bolo takmer dvanásť a ich nikde. A tak sa strýko Jaro vybral za nimi. Jaro bol jediný strýko, ktorý bol ešte slobodný. Prešla ďalšia polhodina, no ani mládeže, ani strýka nebolo. To už teta Zuzka nahnevane pozerala na hodinky a ľutovala, že mladých pustila. Samej sa jej nechcelo ísť za nimi, lebo ju trápila boľavá noha, a tak vyslala Jarovu sestru Evičku, nech sa za nimi pôjde pozrieť.
Pred obecným domom bola príliš veľká veselica, ktorú bolo počuť široko ďaleko. Evička mala zlé tušenie…
Keď prišla pred obecný dom, jej tušenie sa naplnilo. Jaro si vonku popíjal džbány plné piva v dave ľudí, ktorí skandovali a vykrikovali jeho meno. Z celej scénky pochopila, že je to nejaká súťaž. Pravdepodobne, kto vypije najviac pív. Mládeže tam však nebolo. Janko, Julka, Miška a Vierka sa kamsi vyparili. Vybrala sa ich hľadať do vnútra. No tam to bolo ako v pekle. Nie ako v nebi u Anjela, ale doslova ako v pekle! V miestnosti bolo nesmierne horúco, nafajčené a ešte čosi, cítila marihuanu. Preboha, pomyslela si, kde som sa to ocitla?! Naozaj v pekle? Jano sa olizoval s akýmsi mladým dievčaťom, Julka a Miška sedeli pri stole a veľmi sa smiali. Len Vierky nebolo. Tú nakoniec našla na pódiu. Aké bolo Evičkino prekvapenie, keď Vierku našla tancovať iba v spodnom prádle, to si nedokážete ani predstaviť. Zhrozene na ňu pozerala, či je opitá, či tak sfetovaná a prečo to vlastne spravila. Keby to videla Zuzka, tá ich snáď rozštvrtí. Vierka z nich bola najmladšia, mala iba pätnásť rokov a tí traja ju mali strážiť. Namiesto toho si každý robil, čo chcel. Nahnevala sa na nich a narobila taký krik na celú sálu, že sa v tom momente zábava skončila. Udivení mladí sa rozpŕchli a sála sa postupne začala vyprázdňovať. Jej nepodarené netere a synovec to dnes prepískli.
Cestou domov sa nikto neozval, vedeli, že je zle. Teta Evička bola nahnevaná. Po príchode domov každý rýchlo zaliezol spať a boli radi, že ostatní sa nevypytovali. Len Zuzka gánila na svoje deti a dvíhala prst, že si to s nimi ráno vybaví. Musela uznať, že Eva je v tomto zdatná a poradí si s mládežou. Štyria boli doma, len piaty neprišiel. Jaro sa aj naďalej zabával vonku a veselo popíjal. Neuvedomil si, že prišiel po niečo iné.
Ráno o šiestej, keď prví ranostaji začali chystať v kotlíkoch vodu pre prasa, všimli si, že z Rexovej búdy trčia akési nohy. Bol to Jaro. Bohviekedy prišiel domov, no asi ani nevedel ako, keď skončil v psej búde. Našťastie nebol v noci mráz a chudák Rex ho aj napriek obsadeniu búdy, zohrieval vlastným telom. Chrápanie, ktoré sa ozývalo z búdy, pripomínalo motorovú pílu. Bol to nezabudnuteľný pohľad. Po ťažkej noci sa všetci museli zasmiať na Jarovi a mládež nechali na pokoji. Jara nechali ďalej spať, len ho preniesli do domu a keď sa večer zobudil, že či už je ráno, všetci sa išli od smiechu popučiť…

Adventný kalendár 2020 – Mama

15.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Sedela na železničnej stanici a pozorovala motýle. Mala ich rada. A najradšej, keď ich naháňala na lúke medzi poľnými kvetmi. Chcela ísť domov za mamou, no pani pri okienku jej nechcela predať lístok. Vraj do Kapušian odtiaľto nechodia. Musí sa najprv [...]

Adventný kalendár 2020 – Bosorky

13.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… V minulosti viac ako teraz ľudia verili rôznym poverám a príbehom, a počas zimných večerov si ich rozprávali pri páračkách. Dnes sa len nad niektorými pousmejeme a už im neveríme ako kedysi. Ale, čo ak je v niektorých príbehoch ešte aj dnes kus [...]

Adventný kalendár 2020 – Vianočné Bratwurst

11.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Keď som odchádzala pracovať do Rakúska ako opatrovateľka v septembri 2014, presviedčala som samu seba aj moju rodinu, že robím v danej situácii to najlepšie rozhodnutie, aké som mohla spraviť. Plánovali sme sa osamostatniť od rodičov a kúpiť si [...]

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Na proteste proti zásahom do RTVS a 2. dôchodkového piliera sa zišli tisíce ľudí

02.05.2024 20:17

Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

emavik

Medzi prvým a posledným nádychom chcem žiť naplno!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 97869x
Priemerná čítanosť článkov: 1631x

Autor blogu