Založ si blog

Svetový deň detí 20. november

Dnes 20. novembra si vo svete pripomínajú rodičia a ich ratolesti jeden vzácny sviatok. Svetový deň detí. Povieme si, že veď Slováci majú predsa 1. jún, a teda my si ho pripomínať nemusíme. „My máme predsa svoj sviatok, čo nás po iných!“ Naozaj?! Ak je 1. jún Medzinárodných dňom našich detí, ktorý sa slávi pre ich potešenie a pre blaho, tak potom nech Svetový deň detí je dňom, kedy sa bude bojovať za blaho pre všetky deti, nielen pre tie naše. Aby sa ako utečenci nemuseli túlať po Európe, kým bombardujú ich domovy, či spávať na ulici ako bezdomovci o hlade a chorí. Aby sa dodržiavali ich práva, a nie sa o tom len deklarovalo a sľubovalo, že do roku 2015 sa zabezpečí základné vzdelanie pre všetky deti. Prešlo 15 rokov od stretnutia na summite v New Yorku v Miléniu 2000 , kde sa stretlo 150 krajín z členských štátov OSN,ktoré sa dohodli na ôsmich cieľoch Milénia pre rozvoj, ktoré zahŕňali mnohé oblasti: od odstránenia extrémnej chudoby cez zastavenie šírenia syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS) a prenosu vírusu ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV) až po základné vzdelanie pre všetkých do roku 2015. Šesť cieľov bolo priamo venovaných deťom s tým, aby sa ich situácia zlepšila.
Na svete žije asi 1,6 miliardy detí. Z toho takmer každé siedme dieťa nechodí do školy. Takmer 215 miliónov detí musí ťažko pracovať viac ako 13 hodín denne. Nehovoriac o tom, v akých podmienkach .
Čo môžeme teda povedať po 15 rokoch? Že sa situácia zlepšila? Vôbec nie. Ešte stále a možno viac sa porušujú práva detí a spravodlivosť neexistuje a mocnosti sveta si pred ňou zakrývajú oči.
Tajné továrne, kde pracujú malé deti v neľudských podmienkach, aby si zarobili pár dolárov na chleba pre seba. Krajiny, kde vojaci, dávajú deťom do rúk zbrane,aby nimi zabíjali. Krajiny, kde deti zaspávajú o hlade a v špine ohryzané potkanmi, kde ich predávajú na prostitúciu a nelegálne obchody s drogami. Kde ich nútia pracovať v baniach, žiť v nich a nakoniec aj zomierať. Ešte stále existujú krajiny, kde hoci bolo zakázaná obriezka a rôzne zmrzačovanie detí, aj naďalej sa v nej pokračuje, a hlavy týchto krajín sa na to nečinne prizerajú a zatvárajú oči. Len pre svetové monopoly a pre moc… Aby sa nenarušilo dobré meno…. Aby sme nemuseli riešiť, čo nás nepáli. Ale prečo? Tie deti nestoja o lepší život?

Aj Slovensko podpísalo medzinárodný dohovor o právach dieťaťa ešte počas ČSFR dňa 30. septembra 1990 a po rozpade sa Slovenská republika (SR) stala zmluvnou stranou Dohovoru dňa 28. mája 1993 so spätnou účinnosťou od 1. januára 1993. Preto nebuďme ľahostajní ani my Slováci, aj nás sa dotýka tento sviatok, hoci ho neslávime.

Adventný kalendár 2020 – Mama

15.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Sedela na železničnej stanici a pozorovala motýle. Mala ich rada. A najradšej, keď ich naháňala na lúke medzi poľnými kvetmi. Chcela ísť domov za mamou, no pani pri okienku jej nechcela predať lístok. Vraj do Kapušian odtiaľto nechodia. Musí sa najprv [...]

Adventný kalendár 2020 – Bosorky

13.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… V minulosti viac ako teraz ľudia verili rôznym poverám a príbehom, a počas zimných večerov si ich rozprávali pri páračkách. Dnes sa len nad niektorými pousmejeme a už im neveríme ako kedysi. Ale, čo ak je v niektorých príbehoch ešte aj dnes kus [...]

Adventný kalendár 2020 – Vianočné Bratwurst

11.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Keď som odchádzala pracovať do Rakúska ako opatrovateľka v septembri 2014, presviedčala som samu seba aj moju rodinu, že robím v danej situácii to najlepšie rozhodnutie, aké som mohla spraviť. Plánovali sme sa osamostatniť od rodičov a kúpiť si [...]

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

emavik

Medzi prvým a posledným nádychom chcem žiť naplno!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 97859x
Priemerná čítanosť článkov: 1631x

Autor blogu