Založ si blog

Mať v rukách moc je zodpovednosť

Panovať a vládnuť neznamená vždy to isté… Prejaviť vôľu vládnuť a byť vybraný spomedzi ľudí, plniť si túto úlohu znamená podstupovať riziko a vziať na seba zodpovednosť. Geothe povedal: „Panovať sa naučíš ľahko, ale vládnuť len ťažko!“ Keď odovzdávame moc do rúk človeka, ktorý odteraz bude rozhodovať za nás, stávame sa malými deťmi,ktoré ešte nedokážu za seba rozhodovať, alebo starými ľuďmi, ktorí túto moc už strácajú. V každom prípade, dávame moc niekomu, aby to robil za nás a bol za nás zodpovedný… My sami sa stávame menej zodpovednejší, lebo túto zodpovednosť prenechávame niekomu inému a vrháme sa do bezstarostného života. Keď potom prídu prvé omyly, chyby a hnev, že zas opäť niekto sklamal našu dôveru, nevieme sa kriticky pozrieť do zrkadla, že aj my sme za to zodpovední, že nielen ten, kto dostal moc panovať, mal vládnuť spravodlivo, ale my všetci… Je zodpovedné byť zodpovedným voči ľuďom a voči sebe. Odovzdávať zodpovedne moc za zodpovednosť. Nekupovať sa falošnými sľubmi a lepiť si na oči zlaté mince. Raz opadnú aj tie a môže sa stať, že namiesto očí, zostanú len dve prázdne diery, ktoré už nevidia nič pekné v živote. Mať v rukách moc je zodpovednosť, nepatrí do rúk hlupákov, ktorí vlastnú dušu predávajú diablovi. Mať v rukách moc, znamená rozhodovať za deti, ktoré to ešte nedokážu a za starých, ktorí to už robiť nedokážu.

Adventný kalendár 2020 – Mama

15.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Sedela na železničnej stanici a pozorovala motýle. Mala ich rada. A najradšej, keď ich naháňala na lúke medzi poľnými kvetmi. Chcela ísť domov za mamou, no pani pri okienku jej nechcela predať lístok. Vraj do Kapušian odtiaľto nechodia. Musí sa najprv [...]

Adventný kalendár 2020 – Bosorky

13.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… V minulosti viac ako teraz ľudia verili rôznym poverám a príbehom, a počas zimných večerov si ich rozprávali pri páračkách. Dnes sa len nad niektorými pousmejeme a už im neveríme ako kedysi. Ale, čo ak je v niektorých príbehoch ešte aj dnes kus [...]

Adventný kalendár 2020 – Vianočné Bratwurst

11.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Keď som odchádzala pracovať do Rakúska ako opatrovateľka v septembri 2014, presviedčala som samu seba aj moju rodinu, že robím v danej situácii to najlepšie rozhodnutie, aké som mohla spraviť. Plánovali sme sa osamostatniť od rodičov a kúpiť si [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

emavik

Medzi prvým a posledným nádychom chcem žiť naplno!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 97858x
Priemerná čítanosť článkov: 1631x

Autor blogu