Založ si blog

Ocitnúť sa za hranicou spravodlivosti. . .

Bez bielej nie je možná sivá, rovnako ako bez čiernej. Všetci sa pohybujeme v odtieňoch sivej, aby sme sa občas priblížili k bielej a občas k čiernej farbe. Tak ako nie je všetko biele, nemôže byť všetko čierne. Iba tak môžeme pochopiť jeden druhého. Trochu byť blízky a trochu vzdialený sebe aj ostatným. Rozdielnosť robí svet zaujímavý a zároveň nás učí k spolupráci.

Je mi ľúto p. Lipšica, že aj tak poctivý človek môže zažiť niečo tak strašné ako zabiť človeka. Že, nemusíš byť kriminálnikom, aby si sa ocitol za hranicou spravodlivosti, hoc si aj ten najspravodlivejší človek na svete.
Možno bude mementom, že konečne prestaneme tak kriticky súdiť bez hlbokého rozmýšľanie, či je to správne a začneme sa pozerať na veci aj z iného pohľadu. O tom, že človek je len tiež človekom a bez toho druhého je nič. Že občas sa všetci potkneme a nezáleží na okolnostiach toho potknutia, či sme boli unavení, nervózni, chorí, prepracovaní alebo na pokraji nervového zrútenia. Alebo sme boli iba proste chvíľu mimo. Stane sa… Za chvíľu nepozornosti a pri rýchlosti 50 km takmer pred vlastným domom som si rozbila auto a zabila srnku. Aj tak sa dá. Bola to však srnka, nie človek, a na tie sa nepodáva trestné oznámenie..

Kým sa človek bude gúľať svetom a ľudská spravodlivosť sa bude hojdať na váhach, vždy sa bude prikláňať na jednu alebo druhú stranu. Vždy bude jedna strana ľahšia pre niekoho a druhá tá ťažšia. Dobré je však na tom, že ak sú aj činy polemizujúce a zostávajú knísať na vážkach spravodlivosti z jednej strany na druhú, majú ľudia na výber a môžu tú nerovnosť stále vyrovnávať.

Adventný kalendár 2020 – Mama

15.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Sedela na železničnej stanici a pozorovala motýle. Mala ich rada. A najradšej, keď ich naháňala na lúke medzi poľnými kvetmi. Chcela ísť domov za mamou, no pani pri okienku jej nechcela predať lístok. Vraj do Kapušian odtiaľto nechodia. Musí sa najprv [...]

Adventný kalendár 2020 – Bosorky

13.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… V minulosti viac ako teraz ľudia verili rôznym poverám a príbehom, a počas zimných večerov si ich rozprávali pri páračkách. Dnes sa len nad niektorými pousmejeme a už im neveríme ako kedysi. Ale, čo ak je v niektorých príbehoch ešte aj dnes kus [...]

Adventný kalendár 2020 – Vianočné Bratwurst

11.12.2020

Otváram dvierka na kalendári a čakám na zázrak. Každý deň príbeh, láska, smútok, život sa zmestí doň na 24-krát… Keď som odchádzala pracovať do Rakúska ako opatrovateľka v septembri 2014, presviedčala som samu seba aj moju rodinu, že robím v danej situácii to najlepšie rozhodnutie, aké som mohla spraviť. Plánovali sme sa osamostatniť od rodičov a kúpiť si [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

emavik

Medzi prvým a posledným nádychom chcem žiť naplno!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 97675x
Priemerná čítanosť článkov: 1628x

Autor blogu